DOLAR 32,5642 0.05%
EURO 34,9046 0.16%
ALTIN 2.440,120,72
BITCOIN %
Kayseri
29°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

Akaryakıta Gelen Zamlar Esnafımızı Ciddi Manada Etkiledi

KAYSERİ, (BGC) - Pendemi dönemi servisçileri de etkiledi. Okulların açılmasıyla yüzleri gülen servisçi esnafı akaryakıta gelen zamlardan olumsuz etkilendi. Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Başkanı Yavuz Ay, “Motorin grubuna gelen zamlar esnaf sanatkarımızı ciddi şekilde etkiledi” dedi.

ABONE OL
Eylül 25, 2022 05:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Odası Başkanı Yavuz Ay, sektörden yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu. Sektörün sorunlarına değinen Ay, “Servisçi vatandaşlarımız 2 yıldır bir kazanç elde etmeden servis araçları evlerinin önünde yatıyordu. Uzun zamandır bir gelir elde etmeyen ve hayatına devam etme durumunda kalmış, hayatını devam ettirebilmek adına da bir sonraki yıllarda kazanacağı parayı kazanmadan harcamış bir meslek örgütümüz vardı. Zaten zor ve sıkıntılı süreçler yaşadık. Bundan sonraki süreçte böyle gözükecek gibi gözüküyor. Akaryakıta gelen zamla, özellikle motorin grubuna gelen zamlar esnaf sanatkarımızı ciddi şekilde etkiledi. Bundan sonra bizim meslek örgütümüze ciddi bir şekilde yansıması olacağının kanaatindeyim. Takdir edersiniz esnaf sanatkarımız günlük 50 lira 100 liralık mazot alan biri değil. Sürekli bu işle evini geçindirmek durumunda olan aracının deposu her zaman dolu olmak zorunda olan ve geçimini araçla kazanan gruplar olduğu için esnaf sanatkarımız etkilenmiştir” diye konuştu.

‘GÜN GEÇTİKÇE ERİYEN BİR MESLEĞE SAHİBİZ’

Sözlerini sürdüren Ay, “Pandemi döneminde de en fazla etkilenen meslek örgütü gelen akaryakıt zammında da en fazla etkilenen meslek örgütü bizim arkadaşlarımız olacaktır. Tabi ki can yakıcı hayatta nefes almaya çalışıyoruz tabiri caizse ayakta durmaya çalışıyoruz. Burada 2 sorunla karşılaşıyoruz. 1 esnaf ve sanatkarlarımızın kendi aralarında almış olduğu tedbirler bir diğeri ise devlet memurlarımızdan mülki amirlerden olan beklentilerimiz. Emin olun şuan mesleğimiz yapılabilir durumdan çıkmıştır. Yani düşünün siz gün geçtikçe eriyen bir mesleğe sahipsiniz. Tabiri caizse yokuş aşağı freni boşalmış kamyon gibi gittiğimizi düşünüyorum. Esnafımız önünü göremiyor. Çünkü gelen zamlar esnaf ve sanatkarımızın ham maddesinin ana kaynağı her gün petrole gitmek zorundayız. Bu konuda esnaf zanaatkarımızın birbiri arasında haksız rekabeti ortadan kaldırarak gerçekten mesleği yapılabilirlikte çıkarmamaları . Mutlak suretle kurumsal bir kimliğe bürünerek. Bu esnaf sanatkarımız için kaçınılmaz olmuştur. Gerek personel araçlarında gerek servis araçlarında tek kurtuluş formülü budur. Bir okuldan bir binaya yada bölgeye birden fazla servis aracının gitmemesi gerekiyor. Gerekirse totalde bir tasarruf yapılabilmesi için bu konuda cimri davranılması kanaatindeyim. Belki dünyada tüm ekonomi fiyatları yükseldi belki ama ülkemizde bunun yansımaları daha fazla olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘KORSAN KAYSERİ’DE ESNAF SANATKARIN BELİNİ BÜKMEKTEDİR’

Korsan taşımcılarının her meslek grubunu etkilediğini belirten Kayseri minibüsçüler ve servis işletmecileri odası başkanı Yavuz Ay “Sektörde çok sayıda korsan taşıyıcı var. Kanun koyucu kanunu koyuyor. 60 gün trafikten men diyor. 3 ila 6 bin lira arasında değişen cezalar yüzünden bizde mülkü amirlere yalvarmak zorunda kalıyoruz. Ne olur işinizi yapın diye. Devletin koymuş olduğu zamlar vergiler ya da diğer evraklar ben bunu yapmakla hükümlüyüm. Kimse bize yalvarmıyor bunları yapın diye. Sadece bir talimat geliyor esnaf ve sanatkar çalışmak için her türlü evrakları tam manasıyla eksiksiz yerine getirmemiz gerekiyor” dedi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.