DOLAR 32,4294 0.2%
EURO 35,3837 0.19%
ALTIN 2.324,170,22
BITCOIN 22912792,20%
Kayseri
18°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Af Son Dakika Haberleri! 2019’da Genel Af Yasası Çıkacak Mı? Kimleri Kapsayacak?

Af Son Dakika Haberleri! 2019’da Genel Af Yasası Çıkacak Mı? Kimleri Kapsayacak?

Mısır’da 6 bin 931 mahkum cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bırakılması sonrasında Türkiye'de genel affın ne zaman çıkacağı araştırılıyor. Peki af yasası ne zaman çıkacak?

ABONE OL
Eylül 23, 2022 22:14
Af Son Dakika Haberleri! 2019’da Genel Af Yasası Çıkacak Mı? Kimleri Kapsayacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AF SON DAKİKA GELİŞMESİ

Mısır’da 6 bin 931 mahkum cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bırakıldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, aftan yararlanarak serbest bırakılanlardan 2 bin 868’inin borçları yüzünden hapis yatanlar, diğer 4 bin 63’ünün ise adi suçlardan ceza alan mahkumlar olduğu belirtildi.

Açıklamada af kararının 25 Ocak Devrimi’nin 8'inci yılı ve Polis Bayramı vesilesiyle çıkarıldığı kaydedildi.

Aftan yararlananlar arasında siyasi mahkumların olup-olmadığı konusunda kamuoyuna bilgi verilmedi.

Mısır’ı 30 yıl yöneten Hüsnü Mübarek’in devrildiği 25 Ocak Devrimi’ni ateşleyen devrimci gruplar ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı’ndan (İhvan) afla ilgili her hangi bir değerlendirme yapılmadı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından son yıllarda çıkarılan af kararlarının genelde siyasi mahkumları kapsamaması eleştirilere neden oluyor.

SON DAKİKA AF AÇIKLAMASI

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’den geldi.

“Af yasasının seçimlerden önce görüşülmesi mümkün değil”

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köylü, af yasası ile ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Af yasası konusunda partilerin bir çalışma yapıp konsensus sağlaması gerekiyor. O gelmeden önce bunu gündemimize almamız mümkün değil. Bunu bana Adalet Komisyonu toplantısında söylediler gündeme alınması noktasında ama diğer partilerin, sadece AK Parti'nin değil söyleyeceği bir söz var ise ortaya çıkmadan bunu gündemimize almamız doğru olmazdı. Bunu kendilerine de izah ettim. Böyle bir şey olursa ve partiler birlikte çalışırsa ve böyle bir ihtimal dahi olsa bu artık seçimden sonraya kalır. Bunu seçim propagandası malzemesi haline getirmemek lazım. Böyle bir şey varsa bu çalışma sonuçlanır, bizim önümüze gelince de komisyonda bizlerde bunu görüşürüz”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı’dan af açıklaması

“BÜTÜN TAAHHÜTLERİMİZİN ARKASINDAYIZ”

MHP'nin uzun zamandır konuşulan af teklifini binlerce kişi merakla bekliyordu. İşte MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı'nın af teklifine ilişkin açıklamaları;

“Bizim 24 Haziran seçimlerinde seçim beyannamemizde yer verdiğimiz bütün taahhütlerimizin arkasındayız. Bu konuda gerekli kanun tekliflerini de veriyoruz.”

EN SON YAPILAN AF AÇIKLAMALARI NELERDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan af açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arkadaşlarımızdan gündeme getirilen af tartışmasıyla uğraşmak yerine hem içeriğin hem uygulamanın maşeri vicdana uygun hale getirilmesi yönünde bir çalışma başlatmalarını istedim” demişti. Erdoğan, Af teklifiyle ilgili olarak, Milletin yüreğini yakan kişilerin, adliyelerin bir kapısından girip diğerinden çıkmasına yol açmayacak bir çerçeveyi oturtmamız gerek. Bakanlığımız bu konudaki hazırlıklarını sürdürüyor” diye konuşmuştu.

AF TARTIŞMASI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Toplumu rahatsız edecek bir af çıkmayacak, infazla ilgili düzenleme yapılabilir” dedi.

Devlet Bahçeli'den AF AÇIKLAMASI

Meclis'ten arkadaşlarımızın hazırladığı tasarı duruyor. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı. Meclis'te gündeme alınması için bekliyoruz. Kanaatimiz olarak da af yasasının çıkmasında ülkemiz açısından fayda vardır.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay af açıklaması

MHP'den EYT, ek gösterge ve af açıklaması

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grup Başkanvekili Erkan Akçay: -“MHP'nin verdiği söz senettir. Emeklilikte yaşa takılanlar, ek gösterge, şartlı ceza indirimi ve diğer konularda, her meselenin sahibi, takipçisi ve arkasındayız” ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş’tan af mesajı: SEÇİM SONRASINA KALABİLİR

Kurtulmuş, bir grup gazeteciyle sohbet sırasında ekonomiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Birileri her türlü yolu denedi, deniyor. En son kur üzerinden ekonomimize saldırıldı. Terörle mücadele, savunma sanayii, yerli üretim gibi konuları iyice oturtmamız gerekiyor. Küresel rekabet çok daha zorlu hale gelecek. Dünya yapısal olarak kriz üretmeye müsait. Ayakta kalmanın tek yolu üretim ekonomisi, güçlü yerli-milli sanayi ve uluslararası markalar oluşturmak. Tezgahını koruyabilen ülkeler krizden rahatlıkla çıkar. Biz de bunu sağlayacağız inşallah. Kur ve faiz baskısının bir an önce üreticinin üzerinden kalkması gerekiyor. Türkiye küçülmeyecek. Mutedil bir büyümeyi sürdürecek.”

 

MHP'Lİ KALYONCU'DAN AF AÇIKLAMASI

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, MHP'nin af teklifinin bir an önce Genel Kurul'a gelmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu konuda söylenecek söz kalmamıştır. Olması gereken Adalet Komisyonu’nun daha fazla gecikmeden teklifi Genel Kurul'a sevk etmesidir. O zaman diğer partileri ve milletvekillerinin tavırları da oylarının rengi de ortaya çıkacaktır” dedi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında MHP'nin af teklifine ilişkin CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'in, “İnsanların umutlarıyla oynayarak partinize oy aldınız, siz oy dolandırıcısısınız” sözlerine yanıt verdi. Hasan Kalyoncu, MHP'nin af teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu belirterek, “MHP'nin dışında hiçbir parti bu konuda duyarlı olmamıştır. CHP sözcüleri bu konuda AK Parti'nin tutumuna göre tavır alacaklarını söylemişlerdir. Biz de soruyoruz; CHP'nin bu kanun teklifine karşı olmasının sebebi, devlet aleyhine işlenen suçlar ile terör suçlarının ceza indiriminde istisna tutulması mıdır? Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, bu konunun memleket meselesi olduğunu ve oy toplamak için seçmenin karşısına çıkmadığımızı veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bu konuda söylenecek söz kalmamıştır. Olması gereken Adalet Komisyonu'nun daha fazla gecikmeden teklifi Genel Kurul'a sevk etmesidir. O zaman diğer partileri ve milletvekillerinin tavırları da oylarının rengi de ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

AF TEKLİFİNİN İÇERİĞİ

MHP, 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül'de TBMM Başkanlığına sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi” adını taşıyor. Toplam 8 maddeden oluşan teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.

KİMLER AFTAN YARARLANACAK?

Teklif, 19 Mayıs 2018 tarihinden sonraki suçları kapsam dışı bırakıyor. Bu tarihten önce işlenen, düzenlemede ayrık tutulanlar hariç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 765 sayılı TCK ile özel kanunlardaki suçlar yönünden tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılmasını öngören teklif, bunun sonucu infazı kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesini amaçlıyor.

Teklifte istisna olarak sıralanan suçların dışındaki suçlarla ilgili olarak hükümlülerin, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak. Ceza kalmazsa hükümlü salıverilecek.

Hükümlünün birden fazla cezası varsa indirim, her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacak, tabi olunan infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.

Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus, 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirilecek.

Alt sınırın belirlenmesinde TCK'nın 61. maddesindeki ölçütler esas alınarak teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, ceza indirimi gerektiren şahsi sebepler göz önünde bulundurulacak.

GENEL AF NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada ''Bana bir rapor ulaşmış değil. Gerek anayasa gerek adalet komisyonundaki arkadaşlarımızla, ayrıca onların dışında ekip oluşturulsun, çalışma yapılsın' dedim. Devlete karşı işlenen suçları devletin af yetkisi vardır. Şahıslara karşı işlenen suçları devletin af yetkisi yoktur. Bu temel ilkemiz. Dönünce göreceğiz. Konuşur, inceler, ona göre nihai kararımızı veririz.'' demişti.

MHP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve cezalarda 5'er yıl indirim öngören düzenleme, AK Parti kanadında meclis açılmadan incelemeye alınacak. AK Parti, hangi suçlardan kaç kişinin yararlanacağıyla ilgili Adalet Bakanlığı verilerini temel alarak değerlendirme yapacak.

GENEL AF NEDİR?

Genel af, kamu yararına uygunluğu anlaşıldığı belli başlı suç çeşitlerinin kovuşturulmasının durdurulması, verilmiş olan cezaların kaldırılması ya da azaltılmasıdır.

Türk Ceza Kanunun 65 maddesinde genel af şu şekilde yer buluyor;

Genel af halinde, kamu davası düşer, hüküm verilen cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.

Özel af ile birlikte hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek sürenin kısaltılması sağlanır veya adli para cezasına çevrilebilir.

Cezaya bağlı olan ya da hükümde belirtilen hak yoksunları, özel affa rağmen etkisini sürdürür.

74. maddeye göre genel af, özel af ve şikayetten vazgeçme gibi durumlarda veya adli para cezasının geri alınmasını gerektirmez. Genel af halinde yargılama giderleri de istenmez.

Türkiye’de genel af örnekleri bir hayli fazladır. Örneklerle konumuzu daha da anlaşılır hale getirelim. Hatırlayacak olursanız 6 Şubat 2003 tarihinde cezaların ertelenmesi sağlanmıştı. Başka bir örnek vermek gerekirse, 27 Nisan 2002 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum edilenlerin, 4758 numaralı kanun gereği toplam cezaları on yıl indirilmiştir. Dikkat ettiğimiz kadarıyla genelde genel aflar hükümet değişiklikleriyle gündeme gelmektedir ve bu dönemlerde gerçekleşmektedir.

Genel af çıkmasıyla birlikte, soruşturması yürütülen ve henüz dava açılmayan soruşturmalarla ilgili davalar açılmaz. Hakkında hüküm verilip henüz kesinleşmeyenlerin ve davası açılıp mahkemeye devam edenlerin hakkında davaları düşmesine karar verilir.

RAHŞAN AFFI NEDİR?

Asıl adı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası olan 22 Aralık 2000’de Rahşan Ecevit’in önerisiyle çıkartılmış, devlete işlenen suçların dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverme getiren yasadır. Bu yasa kamuoyunda Rahşan Affı olarak biliniyor.

9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan Hayata Dönüş Operasyonu’nda 3 gün sonra gibi bir kısa sürede bu yasa çıkartıldı. Cezaevlerinden yer kalmadığı için çıkartılan bu af yasasının ardında 70 bin kişilik cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düşmüştür. Ancak bu sayı 3 yıl içinde 20 bin artarak 64 bine ulaşmıştır.

Bu yasayla birlikte yaklaşık 23 bin hükümlü aftan yararlanarak salıverildi. Yasanın kapsamının değişmesiyle birlikte bu sayı 45 bini buldu. 2005 yılında 4 bin 715 kişi hakkındaki dava af yasası çerçevesinde ertelenmesi ortaya çıktı bu yüzden Rahşan Ecevit, yaptığı affı bu şekilde tanımlamıştı; “Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı”

KamuPersoneli.net

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.