DOLAR 32,3254 0.23%
EURO 35,1152 -0.05%
ALTIN 2.300,411,02
BITCOIN %
Kayseri
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

X

30 Ağustos Zafer Bayramı

Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel 30 Ağustos Zafer Bayramının yıldönümünde “Tarihin Tanığı ve Günümüze Taşıyıcısı” gazetecilerinin Zafere giden yoldaki gayretlerini konu alan bir açıklama yayınladı.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 11:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL

30 AĞUSTOS 1922 TARİHİ AŞILDIĞINDA GAZETELERİN BİRİNCİ SAYFALARI, KURTULAN İLÇE VE ŞEHİRLERİN İSİMLERİYLE DOLUYDU : “ALAŞEHİR ALINDI”, “ORDULARIMIZ AYDIN VE NAZİLLİ’YE GİRDİ”, “ORHANİYE VE GEMLİK’TE TÜRK BAYRAĞI DALGALANIYOR…”  ifadelerini kullanan Geçgel şu ifadeleri kullandı;
Şanlı tarihimiz yazılırken bizlerde meydanlardaydık..
Gazeteciler tarihin zafer yapraklarını mürekkepleri ile işlemiştir.
Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Sakarya Savaşının yapıldığı günlerde bütün harekât planlarının İngilizlerin eline geçmesinden ders çıkararak gazetelerle işbirliği yapmış ve 25 Ağustos 1922 günü Anadolu'nun İstanbul'la haberleşme kanallarının kesilmesini istemişti. Büyük Taarruz, ordu ve gazeteler işbirliği ile Müttefiklerden ve Yunanlılardan bir süre gizlenmiş oldu.
Büyük taarruzda, Sakarya’da, Gürcü cephesinde, Ermeni ve Rusya cephelerinde bizlerde vardık.
27 Ağustos Pazar gününün Anadolu gazeteleri, Hâkimiyeti Milliye, Yenigün, Öğüt, Yeni Adana dün sabahtan itibaren ordunun bütün cephelerde saldırıya geçtiğini coşkun başlıklarla yayımladılar.
28 Ağustos Pazartesi günkü Anadolu gazeteleri, gitgide büyüyen başlıklarla ordunun cephenin her noktasında düşman hatlarını yardığını, Afyon'un kurtarıldığını, çok esir ve ganimet ele geçerildiğin yazdı. Öğüt “Ateşli bir sel gibi işgal edilmiş diyarlara akan ordumuz” diye yazdı. 
29 Ağustos Salı günkü Anadolu gazeteleri coşmuştu. Hâkimiyeti Milliye “Ey Türk yürü! Yürü ki senin bu yürüyüşün tarihte yeni bir devir açıyor. Şark âlemine saadet ve hürriyet temin ediyor. Yürü ki bütün İslamiyet gülsün. Yürü ki bütün Şark mesut olsun!” diye yazdı.  Öğüt “Nur, zulmete galebe çalıyor” başlığını attı.
30 Ağustos 1922 Çarşamba günkü Hâkimiyeti Milliye'de Ruşen Eşref'in yazısının başlığı “Vatan Gülüyor” idi.
* MÜŞİR (MAREŞAL) MUSTAFA KEMAL (ATATÜRK), BAŞKOMUTAN olarak
– BİRİNCİ FERİK (KORGENERAL) MUSTAFA FEVZİ (ÇAKMAK), GENELKURMAY BAŞKANI olarak
* MİRLİVA (TUĞGENERAL) MUSTAFA İSMET (İNÖNÜ), BATI CEPHESİ KOMUTANI
– MİRALAY (ALBAY) ASIM (GÜNDÜZ), BATI CEPHESİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANI.
* MİRLİVA (TUĞGENERAL) (SAKALLI) NURETTİN İBRAHİM (KONYAR), 1’İNCİ ORDU KOMUTANI 
* MİRLİVA (TUĞGENERAL) YAKUP ŞEVKİ (SUBAŞI), 2’NCİ ORDU KOMUTANI olarak
BİZLERDE “HATT-I MÜDAFAA YOKTUR. SATH-I MÜDAFAA VARDIR. O SATIH,
BÜTÜN VATANDIR. VATANIN HER KARIŞ TOPRAĞI VATANDAŞ KANIYLA ISLANMADIKÇA TERK OLUNAMAZ. “ DİYEN GAZETECİLER OLARAK, VATAN EVLATLARI OLARAK VATAN SAVUNMASINDAYDIK.
Dün olduğu gibi bugünde bu toprakları vatan kılmanın azmi içerisinde olanların en yakın destekçisi, gerektiğinde mürekkeple gerektiğinde kan ile savunmamıza devam edeceğiz.
– Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamayı şiar edinmiş; devlet olmanın onurunu, ulus olmanın gururunu, vatan sevgisinin kutsiyetini, Cumhuriyetimizin önem ve değerini her zaman yüreğinde hisseden ve yaşatan yüce Türk milletine var oluşunun mühürü bu eşsiz büyük zaferi kazandıran, canları ve kanları pahasına bize bu cennet vatanı armağan eden, başta, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, kahraman gazilerimize ve yüce Türk milletine şükranlarımızı sunuyoruz. 
– 30 Ağustos Zafer Bayramımız hepimize kutlu olsun.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.