132 Yıl Sonra Tohumlar Toprakta

Yitik Lale Ana Vatanına Döndü: Amasya'da Önemli Bir Adım Atıldı Amasya'nın endemik değerlerinden olan ve doğal mirası arasında önemli bir yere sahip Yitik Lale, 'Yitik Lale Sılaya Dönüyor Projesi' kapsamında ana yurduna kavuştu.Milli Parklar Genel Müdürlü

Yitik Lale Ana Vatanına Döndü: Amasya’da Önemli Bir Adım Atıldı

Amasya’nın endemik değerlerinden olan ve doğal mirası arasında önemli bir yere sahip Yitik Lale, “Yitik Lale Sılaya Dönüyor Projesi” kapsamında ana yurduna kavuştu. Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Nezahat Gökyiğit Vakfı iş birliğiyle yürütülen bu proje, nesli tehlike altında olan bitkinin korunmasını ve çoğaltılmasını hedefliyor.

Proje çerçevesinde Yitik Lale’nin yaklaşık 40 bin tohumu, doğal yaşam alanlarında yeniden toprakla buluşturuldu. Amasya Valisi Önder Bakan, etkinlikte yaptığı açıklamada, “132 yıl sonra Yitik Lale’mizi ata topraklarına kazandırdık. Merzifon Amerikan Koleji’nden bir hocanın İtalya’ya götürdüğü ve ardından İngiltere’ye ulaştırdığı bu tohumlar, bugün yeniden Amasya’mızın bereketli topraklarına döndü. Milli Parklar ve Nezahat Gökyiğit Vakfı ile birlikte bu eşsiz endemik bitkinin ana vatanına kavuşmasının mutluluğunu yaşıyoruz,” dedi.

Vali Bakan, projenin sadece biyolojik çeşitliliğin korunması açısından değil, aynı zamanda ekoturizmi ve bölgedeki ekolojik farkındalığı geliştirmesi bakımından büyük önem taşıdığını belirtti.

Doğanın korunması ve sürdürülebilirlik adına umut veren bu girişim, Amasya’nın doğal ve kültürel zenginliklerine değer katmayı amaçlıyor. Yitik Lale’nin doğaya yeniden kazandırılması, hem yerel halk hem de doğa severler tarafından coşkuyla karşılandı.

Haber Yeni Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme